Stötta introverta barn

Barn som är framåt och pratsamma uppfattas ofta som mer glada och trevliga än barn som är blyga och tillbakadragna. Normen i västvärlden är att barn ska vara extroverta och det här ställer till problem för både introverta barn och deras föräldrar.

För den som har ett introvert barn är det viktigt att inte försöka göra barnet extrovert genom att tvinga barnet att vara socialt. En introvert persons hjärna fungerar helt enkelt inte som en extrovert persons och det är därför lönlöst att försöka “stöpa om” barnets personlighet för att passa de rådande normera. Stötta istället ditt introverta barn så att hen har möjlighet att utveckla alla sina positiva sidor.

Du ska till exempel aldrig tvinga ditt barn att ha en konversation med eller leka med ett barn eller en vuxen om hen inte vill. Uppmuntra istället de eller den hobby som ditt barn är intresserad av. Tänk på hur underbart det är att barnet kan tillåtas vara försjunken i sig själv och det hen gör i flera timmar!

När barnet befinner sig i sociala sammanhang kan du som förälder hjälpa till genom att se till att barnet har en trygg avskild plans dit hen kan dra sig undan om det behövs. Det är också helt ok att låta barnet titta på en iPad eller TV en stund för att ladda om batterierna och sedan orka socialisera en stund igen. Bejaka helt enkelt barnets personlighet och försök ge uppmärksamhet och beröm istället för kritik när barnet inte uppför sig enligt den extroverta normen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *